Kırlangıç Otu Göz Otu (Euphrasia officinalis)
Kırlangıç otu, doğada kendiliğinden yetişebilen bir bitki türüdür. Bu bitki 30 ile 80 cm uzunluğuna kadar ulaşabilir ve genellikle ülkemizde nisan-mayıs ayları gibi açar. Rengi sarı ve yeşil olabilir. Kırlangıç otunun yaprağı ya da gövdesi kırılırsa içerisinden sarı renkte öz suyu çıkar. Bu öz suyu, bazı kişilerde kaşıntı, cilt tahrişi gibi durumlara yol açabilir. Ancak böyle bir tepki göstermesinden kırlangıç otunun faydaları göz ardı edilemez.
Eğer kırlangıç otu göz için kullanmak istiyorsanız, dikkatlice yapmalısınız. Uygun dozları ayarlamanız size yardımcı olabilir. Kırlangıç otu birkaç farklı şekilde tüketilebilir. Bunlardan ilki çayını yapmaktır. Taze veya kurutulmuş kırlangıç otu yapraklarını demleyebilirsiniz. Demlerken 1-2 çay kaşığı ot kullanmanız yeterli olacaktır. Ancak size fazla gelebileceğini unutmamanız gerekir, doğru dozu doktorunuza danışarak daha iyi bir şekilde öğrenebilirsiniz. Çayın demlenmesi için 5-10 dakika bekledikten sonra, çayı ılık ya da soğuk bir şekilde içebilirsiniz.
Bir diğer kullanım yöntemi ise yemeklerin içerisine koymaktır. Salatanın içerisine kırlangıç otu yağı ya da yaprağı ekleyebilirsiniz. Bu durum göz sağlığını destekleyen A vitaminini almanızı sağlayabilir. Hazır olarak satılan takviye gıdaları da edinebilirsiniz. Ancak yine bu konuda da doktorunuza danışmanız önem taşır. Göze direkt olarak kullanmak isterseniz, canlı bitkiden kopardığınız yaprağı öncelikle yıkayarak işe başlayabilirsiniz. Islak olan parmaklarınızla yaprağı ovalayıp suyunu dışarı çıkararak, bu suyu gözünüz kapalıyken göz kapağına sürebilirsiniz.
Sadece kırlangıç otu değil, birçok bitki kullanılmadan önce, mevcut durum göz önüne alınarak ve bir sağlık uzmanına danışılarak ilerlenmesi gerekir.